sâmbătă, 10 iulie 2010

QUO VADIS DOMINE?!?

Romania profunda exista, asemeni unei ostiri care inca nu a atacat. Imaginea Romaniei de azi in lume nu e totuna cu icoana neamului romanesc dintotdeauna. Romania profunda exista in ciuda tuturor acelora care au dorit sa ascunda asta cu ostentatie mai ales in ultimii douazeci de ani. Interesul national al unui popor, poate sa nu coincida intr-un moment “X” cu interesul national al neamului ce priveste spre vesnicie. Interesul national al neamului romanesc este Omul Curat. Omul Curat care nu este vizibil de cele mai multe ori.

Privind in istorie vom regasi in momentele de mare rascruce ale acestui neam definit clar interesul national: independenta, unire, suveranitate etc. Dar, in aceeasi masura, au fost momente cand ne-am pierdut pentru cateva “clipe” –- caci clipe sunt zece- douazeci de ani –- in fata Eternitatii. Au fost “clipe” cand Romania a dat impresia ca exista pe harta lumii doar ca “POPULATIE” si nu ca “NEAM”. Populatia este o notiune abstracta, de moment, in timp ce neamul ne duce in Vesnicie.

Acesta este cel mai important pentru noi acum: sa ne redefinim ca neam. Poporul roman are nevoie de o “restauratio magna”. Poporul roman, prin felul sau de a fi, este o suma care poate fi tradusa prin existenta unui singur intreg ca spirit care se expima ca un personaj a lui Creanga, modificat de experienta lagarului comunist, de cunoasterea culta a Bibliei si de lectura temeinica a metafizicii lui Kant. Un sistem pentru a se reformula nu are nevoie de tratate. O gandire articulata pe problemele cardinale ale neamului, poate sa incapa in cateva pagini. Trebuie sa intelegem ca putem respecta omul fara sa fie nevoie sa ascundem adevarul, ca oamenii nu sunt egali de la natura, ca extremele sociale sunt deopotriva de condamnabile, ceea ce nu inseamna ca nu trebuie sa uitam ca doar extrema stanga confisca proprietatea si distruge astfel pana la radacina nervul societatii; ca libertatea nu poate fi social vorbind, conceputa in afara proprietatii; ca nationalismul facand parte din economia nationala a societatii umane poate fi practicat cu bun simt; ca democratia, oricat de buna ar fi, reprezinta triumful cantitatii impotriva calitatii si ca este preferabil liberalismul, care asigura odata cu demnitatea si libertatea umana si competitia de valori. Nu trebuie sa uitam ca faptele comunistilor isi gasesc locul in codul penal, si , mai ales, ca Dumnezeu se ascunde doar oamenilor care se considera eterni atunci cand sunt la putere.

Trebuie sa invatam sa refuzam sa traim in istorie, si sa ne asumam viata traita ca neam in eternitate. Pentru ca neamul romanesc este aidoma unui bolovan de rau. Fierul istoriei lipsit de Dumnezeu din ultimii saptezeci de ani, a cazut asupra lui vrand sa-l faca praf si pulbere. S-a spart in cateva bucati de piatra mica. Oamenii au dat nume acestor pietricele: eroi, luptatori, martiri... iar pe altele le-au numit Sfinti. Bucata de piatra mai mare ramasa s-a chemat Biserica. Toate unite la un loc din nou se vor numi Romania Eterna si Profunda.

In cele ce v-am redat mai sus i-am adunat la un loc pe Petre Tutea, Gabriel Liiceanu si Dan Puric. Cititi-i si nu veti regreta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu